• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Letselschade door een landbouwvoertuig

Door: André Rotte
Leestijd: 3 minuten

Landbouwvoertuigen (flinke tractor, combine of maaimachine) zie je vaak voorbij denderen, dan kun je je voorstellen dat er weleens ongelukken mee gebeuren. En zeker dat er dan sprake is van letselschade. Zo’n ongeval kan zowel direct als indirect met het landbouwwerktuig te maken hebben.

Direct, wanneer er een aanrijding is tussen een landbouwwerktuig en een andere weggebruiker. Of wanneer een bestuurder of gebruiker een ongeval heeft met het landbouwwerktuig. En indirect, wanneer iemand schade lijdt omdat er in de oogsttijd modder op de weg lag.

In dit artikel leggen wij uit wat de mogelijkheden zijn om letselschade door een landbouwwerktuig vergoed te krijgen.

Verkeersongeval met letselschade door een landbouwvoertuig

Wie met een motorvoertuig of als fietser of voetganger betrokken raakt bij een ongeval met een landbouwvoertuig kan zaakschade en letselschade verhalen op de verzekeraar van het landbouwvoertuig. Er moet daarbij dan wel sprake zijn van een verkeersfout door de bestuurder van het landbouwwerktuig. Bijvoorbeeld omdat die geen voorrang geeft of de andere weggebruiker bij het passeren over het hoofd ziet.

Eigenlijk is er bij zo’n soort ongeval geen verschil met een auto-ongeluk waarbij iemand letsel oploopt. Een slachtoffer kan in dat geval zijn of haar schade verhalen op de aansprakelijkheidsverzekeraar van het landbouwvoertuig.

Schade verhalen op aansprakelijke verzekeraar

Wilt u een letselschade na een ongeval met een landbouwvoertuig claimen, dan moet de veroorzaker aansprakelijk zijn. Verder geldt ook hetzelfde als bij andere verkeersongevallen: zorg voor zoveel mogelijk bewijzen. Vul een schadeformulier in, benader getuigen, zorg voor een politierapport en bij verwondingen: ga naar een arts. Schakel liefst ook zo snel mogelijk een letselschadespecialist in die u helpt bij de vergoeding van uw schade.

Bij Stipt letselschade weten we hoe dit werkt en helpen we u hierbij graag. In de meeste gevallen is onze hulp kosteloos, omdat de aansprakelijk verzekeraar ons betaalt.

Letselschade door een landbouwvoertuig

Wie in de agrarische sector werkt, loopt ook het risico om een ongeval te krijgen met een landbouwvoertuig. Als inzittende van het voertuig tijdens een verkeersongeval. Of tijdens het werken met een landbouwwerktuig of -machine. In beide gevallen is het dan een bedrijfsongeval. Een werkgever heeft een grote verantwoordelijkheid voor werknemers. Als gevolg van deze strenge zorgplicht is een werkgever vrijwel altijd verzekerd voor aansprakelijkheid tijdens bedrijfsongevallen.

Wanneer u als werknemer tijdens het besturen van een landbouwvoertuig of het werken ermee letsel oploopt, kunt u uw letselschade verhalen op uw werkgever. Ook in deze gevallen is ons advies: verzamel zoveel mogelijk informatie die u helpt uw schade te verhalen. Foto’s of medische en getuigenverklaringen ondersteunen uw claim. Ook dan geldt: informeer ons zo snel mogelijk zodat we direct voor u aan de slag kunnen.

Letselschade door modder op de weg

Zeker in de oogsttijd is het in landelijk gebied regelmatig raak. Modder op de weg waardoor een weggebruiker letselschade oploopt. Kunt u dan de eigenaar van het landbouwvoertuig dat de modder achterliet aansprakelijk stellen voor uw letselschade? Boeren moeten de weg schoonmaken en waarschuwingsborden plaatsen. Daarnaast is ook de wegbeheerder verantwoordelijk voor een veilige weg. Wie u aansprakelijk kunt stellen en of u uw letselschade vergoed krijgt, zal van de situatie en de omstandigheden afhangen. U zult de aansprakelijkheid van een van de betrokken partijen moeten bewijzen en dat is een lastige klus. Als vast staat dat de modder afkomstig is van een motorrijtuig dat onbekend is gebleven kan het Waarborgfonds Motorverkeer nog als vangnet dienen.

Schakel bij letselschade een specialist in

Diverse wettelijke regelingen zijn van belang als u een andere partij aansprakelijk wilt stellen voor onzorgvuldig handelen. Onder meer de Wegenverkeerswet 1994. Die stelt dat je geen gevaar op de weg mag veroorzaken.  In artikel 6 van de Wegenverkeerswet 1994  staat dat het voor iedereen die aan het verkeer deelneemt verboden is om zich zodanig te gedragen dat een aan zijn schuld te wijten verkeersongeval plaatsvindt. Een belangrijk artikel uit het Burgerlijk Wetboek is 6:162. Dat gaat over de aansprakelijkheid. Voorkom dat u bij letselschade niet krijgt waar u recht op heeft en schakel altijd een deskundige in die alles weet over het verhalen van letselschade.

Heeft u vragen over het claimen van letselschade na een ongeval met een langbouwvoertuig? Neem dan contact op met uw expert van Stipt letselschade.

 

 

Over André Rotte

"Mensen persoonlijk en betrokken bijstaan, zodat hun leven weer zoveel mogelijk wordt als voor hun letselschade. Dat vind ik mooi." Na mijn rechtenstudie en functies bij verzekeraars internationale expertisebureaus werk ik sinds 2010 als belangenbehartiger voor slachtoffers van letselschade. Ik ben NIVRE-registerexpert en lid van het Nederlands Instituut van Schaderegelaars. Dat zorgt ervoor dat ik altijd op de hoogte ben van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van letselschaderegeling. In mijn eerste baan bij een verzekeraar leerde ik dat persoonlijk contact enorm belangrijk is wanneer je slachtoffers van letselschade helpt en dat een tevreden klant je doelstelling is. Dat én mijn ervaring en kennis maakt dat u de behandeling van uw letselschadeclaim met een gerust hart aan mij kunt overlaten.

Meer blogs van André Rotte Bekijk profiel op LinkedIN
Gratis hulp en advies
  • Binnen 24 uur contact
  • Eén vast aanspreekpunt
  • Persoonlijke aanpak
  • Gratis rechtshulp
  • Landelijk werkzaam

    Gratis hulp en advies
    (c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring