Door: André Rotte
Leestijd: 2 minuten
Als u snel een boodschap moet doen met de auto, maar bij het instappen ontdekt dat u uw slippers nog aanheeft, wat moet u dan doen? Naar binnen gaan om schoenen aan te trekken of toch maar gewoon gaan rijden met slippers? Autorijden met slippers lijkt misschien handig en praktisch, vooral als het warm weer is, maar het brengt veel risico’s met zich mee.
Slippers bieden niet dezelfde grip en controle als volwaardige schoenen. Hierdoor kan het moeilijker zijn om het gas- en rempedaal nauwkeurig te bedienen. Slippers kunnen gemakkelijk van de voeten glijden, waardoor u minder stabiel achter het stuur zit. Ook bieden ze minimale bescherming aan de voeten in geval van een ongeluk.
In Nederland is autorijden met slippers niet uitdrukkelijk verboden volgens de wet. Toch hebben bestuurders volgens de artikel 1 van Wegenverkeerswet 1994 de verplichting om op de weg de algemene verkeersveiligheid bevorderen.
De aansprakelijkheid bij een auto-ongeluk, waarbij de bestuurder slippers draagt, wordt beoordeeld aan de hand de omstandigheden van het ongeval.
Als het dragen van slippers heeft bijgedragen aan de oorzaak van het ongeval, kan de bestuurder als nalatig worden beschouwd. De bestuurder kan dan aansprakelijk worden gehouden voor de schade die aan andere betrokken partijen is toegebracht.
Het kan echter lastig zijn om direct te bewijzen dat het dragen van slippers de oorzaak van het ongeval was. Andere factoren kunnen ook een rol spelen, zoals de gereden snelheid, afleiding door het gebruik van een mobiele telefoon of het gebruik van alcohol.
Het is belangrijk om altijd de polisvoorwaarden van je autoverzekering controleren om te weten wat er wel en wat er niet gedekt wordt. Sommige verzekeraars kunnen beperkingen of uitsluitingen hebben met betrekking tot ongevallen die het gevolg zijn van nalatigheid.
Wanneer er een causaal verband is tussen het ongeval en het dragen van slippers, dan kan de verzekeraar dit beoordelen als nalatigheid of grove schuld, door bewust een gevaarlijke situatie te creëren.
De verzekeraar is weliswaar wettelijk verplicht op grond van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen de schade van de benadeelde partij te vergoeden, maar kan ingeval van nalatigheid de betaalde schadevergoeding terug vorderen van de veroorzaker die door het dragen van slippers het ongeval heeft veroorzaakt.
Het is belangrijk om veiligheid voorop te stellen bij het autorijden. Hoewel het dragen van slippers niet expliciet verboden is, is het verstandig om voldoende stevig schoeisel te dragen voor een betere controle over het voertuig en meer bescherming in geval van een ongeluk.
In veel gevallen is het niet eenvoudig de toedracht van het gebeurde aan te tonen. Het is daarom ook belangrijk om bewijs te verzamelen, zoals getuigenverklaringen of beelden van een dashboardcamera veilig te stellen.
Bent u betrokken bij een ongeval veroorzaakt door een bestuurder die met slippers achter het stuur zat? Dan raden wij u aan contact op te nemen met een van onze experts voor het krijgen van de juiste juridische bijstand. Op onze website kunt u eenvoudig een test invullen om te kijken of u recht heeft op vergoeding van uw letselschade.