Door: Lisa Fluit
Leestijd: 3 minuten
Dashcams worden steeds populairder onder automobilisten in Nederland. Ze bieden een visuele en vaak gedetailleerde weergave van gebeurtenissen op de weg, wat nuttig kan zijn bij het vaststellen van aansprakelijkheid bij verkeersongevallen.
Maar hoe zit het eigenlijk met de juridische status van dashcam-beelden? Zijn deze opnames rechtsgeldig als bewijs bij een ongeval, en onder welke voorwaarden kunnen ze worden gebruikt?
In deze blog gaan we in op de vraag of dashcam-beelden als bewijs kunnen worden ingediend, wat de juridische haken en ogen zijn, en in welke situaties een dashcam daadwerkelijk helpt bij schadeclaims.
In Nederland is er geen specifieke wetgeving die het gebruik van dashcams verbiedt. Dashcambeelden kunnen in principe dus als bewijsmateriaal worden gebruikt in juridische procedures, mits de beelden op een legale manier zijn verkregen. Dit betekent dat de opnames gemaakt moeten zijn op openbare wegen waar iedereen zich vrijelijk mag bewegen. Opnamen van bijvoorbeeld privéterreinen of zonder toestemming van betrokkenen kunnen mogelijk worden aangemerkt als inbreuk op de privacy.
De toelaatbaarheid van dashcambeelden als bewijsmiddel wordt per situatie beoordeeld. De rechter kan beslissen om de beelden toe te laten als het bewijsmateriaal relevant is en op een zorgvuldige manier is verkregen. Artikel 152 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (Rv) geeft aan dat bewijs vrij staat, wat betekent dat in principe elk type bewijs toelaatbaar is, zolang het wettelijk en redelijk is verkregen.
Bij het gebruik van dashcams speelt privacywetgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), een rol. Omdat dashcams vaak persoonsgegevens vastleggen moeten de beelden met zorg worden behandeld. Dashcamgebruikers moeten zich ervan bewust zijn dat het publiceren van beelden – bijvoorbeeld op social media – zonder toestemming van de betrokkenen, een inbreuk op hun privacy kan zijn.
Voor individueel gebruik, zoals in een schadezaak, is het echter meestal toegestaan om de beelden te overhandigen aan een verzekeraar of te gebruiken als bewijs, zolang deze niet onnodig worden verspreid.
De rechter zal als deze eraan te pas moet komen in veel gevallen de belangen van de partijen tegen elkaar afwegen en beoordelen of de privacy van derden op ontoelaatbare wijze wordt geschonden.
Een dashcam kan cruciale informatie vastleggen die helpt om de aansprakelijkheidskwestie te beantwoorden. Beelden kunnen laten zien hoe een ongeval heeft plaatsgevonden, wie er mogelijk een fout maakte dan wel dat er verkeersregels zijn overtreden.
Een praktijkvoorbeeld: een bestuurder maakt een onverwachte uitwijkmanoeuvre, wat een botsing veroorzaakt. De dashcam kan tonen of deze manoeuvre werd veroorzaakt door een andere weggebruiker, wat van invloed kan zijn op de verdeling van aansprakelijkheid.
Er zijn echter enkele punten om rekening mee te houden:
Er zijn situaties waarin dashcambeelden niet als bewijs worden geaccepteerd:
Als je van plan bent om een dashcam te gebruiken, zijn er enkele belangrijke tips om rekening mee te houden:
Dashcambeelden kunnen een waardevolle bijdrage leveren bij het bepalen van het aansprakelijkheidsvraagstuk in letselschade die ontstaat tijdens verkeersdeelname, maar alleen als ze op een juiste en wettelijke manier zijn verkregen. Ze geven de rechter en verzekeraars inzicht in de omstandigheden van het (on)geval en kunnen helpen om aansprakelijkheid vast te stellen.
De bewijskracht van deze beelden hangt echter af van de volledigheid, en relevantie van de beelden en ze mogen niet verkregen zijn in strijd met wet- en regelgeving op het gebied van privacy.
Hoewel dashcambeelden dus niet altijd doorslaggevend zijn, kunnen ze een zaak versterken en bijdragen aan een snellere afhandeling. Bij twijfel over de juridische status van beeldmateriaal of als de wederpartij aansprakelijkheid ontkent, is het belangrijk om te weten welke rechten u heeft. Wij helpen u daar graag bij. Neem contact op met een van onze experts en we spreken de mogelijkheden met u door.