• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Fietsongeval: Kruising met verkeerslichten

Door: Lisa Fluit
Leestijd: 2 minuten

Stel, u fietst op een kruising met verkeerslichten en u heeft groen licht. Terwijl u oversteekt, wordt u aangereden door een andere fietser die beweert óók groen licht te hebben gehad. Dit roept meteen de vraag op: wie is er aansprakelijk voor de schade in een dergelijke situatie.

Fietsongevallen op kruisingen met verkeerslichten kunnen complex zijn, vooral wanneer beide betrokken partijen stellen dat ze groen licht hadden. In dit blog bespreken we hoe de aansprakelijkheid in dergelijke situaties wordt bepaald en wat u moet doen als u betrokken raakt bij een fietsongeval.

Hoe wordt de mate aansprakelijkheid bepaald?

Bij fietsongevallen spelen verschillende factoren een rol bij het bepalen van aansprakelijkheid.

Allereerst worden de gedragingen van de betrokken fietsers gespiegeld aan de verkeersregels. Van belang zijn onder meer de snelheid waarmee werd gereden en de mate oplettendheid van de fietsers.

Als beide fietsers stellen dat ze groen licht hadden dan zullen ze dat volgens de hoofdregel van het bewijsrecht aannemelijk moeten maken. Dat kan door de werking van de verkeerslichteninstallatie te bestuderen. Die blijkt uit een zogeheten fasen-diagram dat bij de wegbeheerder kan worden opgevraagd, desnoods met een beroep op de Wet open overheid.

Aan de hand van het fasen-diagram – en indien beschikbaar de verklaringen van eventuele getuigen – kunnen de verklaringen van de betrokken fietsers worden getoetst en zo kan vaak redelijk goed worden vastgesteld wie aansprakelijk is voor het ontstaan van de aanrijding.

In sommige gevallen kan de aansprakelijkheid ook worden verdeeld tussen de partijen, bijvoorbeeld als beide fietsers een zeker verwijt treft. De rechter bepaalt dan de verdeling van de schadevergoeding, waarbij er ook rekening gehouden kan worden met de ernst van het letsel. De rechter past dan een billijkheidscorrectie toe zoals dat in jargon heet.

Hij verhoogt dan het schadevergoedingspercentage van de fietser die het meest ernstig gewond raakte.

Wat te doen na een fietsongeval?

Mocht u betrokken raken bij een fietsongeval dan is het belangrijk om een aantal stappen ze zetten. Verzamel bewijsmateriaal zoals foto’s, getuigenverklaringen, en wissel NAW-gegevens en verzekeringsgegevens uit met de andere betrokken personen.

Zorg ervoor dat u tijdig medische hulp zoekt ook al lijken de klachten in eerste instantie relatief onschuldig. Dit kan belangrijk zijn om in geval van chronische klachten het verband met het ongeval aan te kunnen tonen.

Conclusie

Fietsongevallen – ook op kruisingen die beveiligd zijn met verkeerslichten – kunnen complex zijn, maar door tijdig de juiste stappen te nemen kunt u vervelende discussies zoveel mogelijk voorkomen. Echter, voorkomen is altijd beter dan genezen. Blijf altijd alert bij deelname aan het verkeer.

Mocht u toch betrokken raken bij een ongeval dan raden wij u aan contact op te nemen met een van onze experts. Wij zullen er alles aan doen om u van het best mogelijke advies te voorzien en uw schade te verhalen op de verzekeraar van de aansprakelijke partij.

Gratis hulp en advies
  • Binnen 24 uur contact
  • Eén vast aanspreekpunt
  • Persoonlijke aanpak
  • Gratis rechtshulp
  • Landelijk werkzaam

    Gratis hulp en advies
    (c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring