Door: André Rotte
Leestijd: 2 minuten
Wat je als letselschadeslachtoffer niet wilt, is van het kastje naar de muur gestuurd worden. RTL Nieuws schreef op 3 april 2021 dat dat juist wél vaak gebeurt.
Verzekeraars verwijzen slachtoffers naar hun gemeente voor voorzieningen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Bijvoorbeeld aanpassing van de woning, verhuizing naar een aangepaste woning, een traplift, huishoudelijke hulp of andere dingen die nodig zijn om zelfstandig te blijven.
Slachtoffers hebben echter in veel gevallen recht op een uitkering van de verzekeraar die die voorzieningen kan financieren. De gemeente wijst de aanvraag van het slachtoffer vervolgens om die reden af. Voorkom dat u bij letselschade hiermee te maken krijgt. Zorg ervoor dat u samen met uw belangenbehartiger alle kosten voor uw letsel op een rijtje zet en dien ze in bij de verzekeraar van de veroorzaker.
Waarom zijn Wmo-voorzieningen niet voor ieder letselschadeslachtoffer?
Als een slachtoffer via de gemeente van Wmo-voorzieningen gebruik maakt, betaalt de belastingbetaler en niet de verzekeraar van de veroorzaker. De verzekeraar moet daarom als eerste aangesproken worden. De Wmo is daarnaast een vangnetvoorziening: gemeenten zetten het budget alleen in als een slachtoffer geen andere mogelijkheden heeft. De gemeente regelt alleen voorzieningen als u ze zelf niet met eigen middelen en mogelijkheden kunt regelen. Als iemand anders aansprakelijk is voor uw letselschade, moet de verzekeraar van de veroorzaker betalen. In dat geval zijn er wel degelijk middelen waarmee u de aanpassingen kunt regelen.
Bovendien heeft u als letselschadeslachtoffer aanspraak op een passende oplossing die recht doet aan uw specifieke situatie. Dit is iets anders dan de maatstaf van goedkoopst-adequaat van de Wmo. De lat ligt dus VAAK hoger dan het niveau van de Wmo als er iemand anders aansprakelijk is.
Verspil geen tijd met onnodige Wmo-aanvragen
De gemeente zal in veel gevallen uw aanvraag afwijzen als duidelijk is dat een verzekeraar moet betalen. Een Wmo-aanvraag kost u dan onnodig tijd en moeite: de aanvraag indienen, besluit afwachten en bij afwijzing toch terug naar de verzekeraar. Zorg er samen met uw belangbehartiger voor dat de veroorzaker van het ongeval al uw letselschade vergoedt en regel de betaling van de voorzieningen direct via de aansprakelijke verzekeraar.
Zorg ervoor dat u alle schadeposten in uw claim opneemt
Stel, de verzekeraar keert u een schadevergoeding uit. Een behoorlijk bedrag. Maar in de schadeposten is geen rekening gehouden met een aanpassing in uw woning. Bijvoorbeeld een lift en een aangepaste badkamer. U dient alsnog een aanvraag bij uw gemeente in. Die wijst uw aanvraag af. Want u heeft een schadevergoeding ontvangen en had daarbij zelf de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat u al uw kosten vergoed kreeg. Onze experts weten waar u als slachtoffer recht op heeft. Schakel ons in als belangenbehartiger. Zo voorkomt u dat u achteraf nog kosten maakt die u zelf moet betalen.
Wilt u meer weten over hoe u kosten voor voorzieningen op een aansprakelijke partij kunt verhalen? Informeer ernaar bij uw expert van Stipt letselschade.