• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Letselschade opgelopen door een hond, wat te doen?

Door: Lisa Fluit
Leestijd: 3 minuten

Honden zijn populaire huisdieren en brengen vaak vreugde en gezelschap met zich mee. Helaas kunnen er situaties ontstaan waarin een hond betrokken is bij een incident dat resulteert in letselschade. Hierbij kunt u denken aan verschillende incidenten; letselschade opgelopen door een hondenbeet, een val met de fiets of door omvergelopen te worden.

Slachtoffers die letsel hebben opgelopen door een hond hebben bepaalde rechten en juridische stappen die ze kunnen ondernemen. Deze blog biedt een overzicht van wat te doen bij letselschade door een hond.

Fok- en houdverbod voor bijtgevaarlijke honden

In ons land worden elk jaar zo’n 150.000 mensen door een hond gebeten. Om het aantal bijtincidenten terug te dringen wil de Tweede Kamer dat er een fok-en houdverbod komt voor bijtgevaarlijke honden.

In het recente verleden moesten chirurgen al honderd keer aan de slag om gewonden weer op ge lappen. Het idee is dat er een verbod moet komen op honden die met veel kracht kunnen bijten, niet loslaten en gaan schudden en trekken.

Aansprakelijkheid van de bezitter van een hond

In Nederland is de bezitter van een hond aansprakelijk voor de schade die zijn of haar huisdier veroorzaakt. Dit is vastgelegd in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek.

Of de bezitter nu wel of niet heeft bijgedragen aan het ontstaan van het voorval, hij of zij is verantwoordelijk voor de gedragingen van de hond.

De aansprakelijkheid is namelijk niet gebaseerd op schuld of verwijtbaarheid, maar op een bepaalde rol, hoedanigheid of kwaliteit. Dit betekent dat als een hond letsel veroorzaakt, de bezitter aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade die daaruit voortvloeit.

Een hondenbezitter is wettelijk niet verplicht een verzekering af te sluiten, maar het is wel verstandig omdat de schade hier vaak op verhaald kan worden.

Niet in alle gevallen betekent dit dat de bezitter van de hond ook de volledige schade moet vergoeden. De bezitter kan zich namelijk erop beroepen dat het slachtoffer (deels) eigen schuld heeft aan het incident bijvoorbeeld omdat het slachtoffer de hond heeft uitgedaagd. Wanneer dit beroep op eigen schuld slaagt, zal de schadevergoeding voor de bezitter lager uitvallen.

Medische hulp zoeken

Na een hondenbeet of ander letsel is het essentieel om onmiddellijk medische hulp te zoeken. Niet alleen is dit belangrijk voor de gezondheid van de persoon die gebeten is, maar het medisch dossier is belangrijk om de schade vast te stellen in de letselschade kwestie.

Melden bij de Gemeente

In Nederland is het verplicht om een hond te registreren bij de gemeente. Het is belangrijk om het incident te melen bij de gemeente waar de bezitter van de hond woont. Dit kan helpen bij het vaststellen van de identiteit van de bezitter en kan van invloed zijn op de verdere juridische stappen.

Verzamelen van bewijs

Bij letselschade door een hond is het van groot belang om zo snel mogelijk bewijs te verzamelen. Hierbij kan gedacht worden aan het noteren van de contactgegevens van de bezitter, het maken van foto’s van de verwondingen en de plaats van het incident en het verzamelen van getuigenverklaringen.

Als er discussie is over het gebeurde dan is het verstandig de politie in te schakelen om uitsluitsel te krijgen over de toedracht van het ongeval.

Inschakelen van een letselschade-expert

Bij letselschade door een hond is het raadzaam om een ervaren letselschade-expert in te schakelen. Deze kan het slachtoffer bijstaan bij het verzamelen van bewijs, het beoordelen van de aansprakelijkheid en het indienen van een schadeclaim.

Heeft u letselschade opgelopen door een incident met een hond en vraagt u zich af wie er aansprakelijk is? Dan raden wij u aan contact op te nemen met een van onze experts.

Zij zullen er alles aan doen om uw schade te verhalen op de tegenpartij zonder dat hiervoor kosten in rekening worden gebracht. Op onze website kunt u eenvoudig een test invullen om te kijken of u recht heeft op vergoeding van uw letselschade.

Gratis hulp en advies
  • Binnen 24 uur contact
  • Eén vast aanspreekpunt
  • Persoonlijke aanpak
  • Gratis rechtshulp
  • Landelijk werkzaam

    Gratis hulp en advies
    (c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring