Door: Lisa Fluit
Leestijd: 3 minuten
Kamperen, veel mensen gaan met de caravan of tent op vakantie, maar een kampeertrip kan ook verkeerd aflopen. Van valpartijen over scheerlijnen tot letsel bij een campingvoetbaltoernooi. Wie moet letselschade tijdens een kampeervakantie vergoeden? Normaal gesproken degene die aansprakelijk is voor het ontstaan van de schade.
In deze blog bespreken we verschillende scenario’s en passen we de Kelderluik criteria toe om te beoordelen wie aansprakelijk kan zijn bij letsel tijdens kamperen. Want ondanks dat kamperen een populaire activiteit is die mensen dichter bij de natuur brengt en de mogelijkheid biedt tot ontspanning en avontuur, kun je terecht komen in lastige juridische strijd wanneer er een ongeval gebeurt.
Bij het opzetten van een tent zijn scheerlijnen en tentharingen onmisbaar. Ze kunnen echter ook onbedoelde risico’s met zich meebrengen.
Stel, u loopt ’s nachts naar het toiletgebouw en struikelt over een scheerlijn die niet van “glow-in the-dark” materiaal is gemaakt of slecht is verlicht dan wel niet is gemarkeerd, met als gevolg een valpartij en letsel.
Is dan degene die de tent opzette aansprakelijk of heeft u ook eigen schuld? De kans is groot dat er een discussie ontstaat over de aansprakelijkheid. Gelukkig is er een hulpmiddel dat helpt bij de vaststelling van aansprakelijkheid bij gevaarlijke situaties.
Bij het voorbeeld van struikelen over scheerlijnen of tentharingen helpen de criteria uit het Kelderluikarrest om de aansprakelijkheid te bepalen. De Kelderluik criteria komen uit een rechtszaak uit 1965 en helpen bij de beoordeling van de aansprakelijkheid voor letsel als gevolg van een gevaarlijke situatie. Belangrijk zijn onder andere:
Passen we de Kelderluikcriteria toe op struikelen over een scheerlijn, dan kun je stellen dat dat voorzienbaar was, vooral als het donker is en het slachtoffer geen lamp bij zich heeft. Als het letsel echter ernstig is en de kosten voor het markeren van de scheerlijnen minimaal, kan degene die de tent opzette toch mogelijk wél aansprakelijk worden gesteld. Tip voor kampeerders: reflecterende of gemarkeerde scheerlijnen en tentharingen kunnen een oplossing bieden. Een kleine moeite waarmee u de kans op ongevallen voorkomt.
Verder kunnen sportieve activiteiten op de camping kunnen risico’s met zich meebrengen. Stel, u staat als toeschouwer bij een voetbalwedstrijd tussen kampeerders en een bal vliegt onverwacht uw kant op, waardoor u gewond raakt.
Of u bent deelnemer aan een jeu-de-boulestoernooi of ander sportief evenement en wordt geraakt door een onoplettende medespeler.
Ook in of rond een zwembad dan wel bij activiteiten van een animatieteam kunnen ongelukken gebeuren. Wie is er dan aansprakelijk voor het opgelopen letsel? Bij letsel tijdens sport en spel is de aansprakelijkheid vaak afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de specifieke omstandigheden bij het incident, hoe voorzichtig de deelnemers waren en of een organisator alle veiligheidsmaatregelen genomen heeft.
De regels voor aansprakelijkheid bij letsel tijdens sport en spel zijn complex. Als deelnemer aan een activiteit loop je bijvoorbeeld een zeker risico op letsel. Dat kan betekenen dat je geen claim kunt indienen tegen andere deelnemers voor onopzettelijk letsel dat je tijdens het spel oploopt. Echter, als toeschouwer ben je mogelijk wel beschermd en kun je in dat geval wel letselschade claimen bij de verantwoordelijke partij. Ook een organisator van een activiteit kan aansprakelijk zijn wanneer er sprake is van een onveilige situatie.
Boekt u een kampeervakantie bij een Nederlandse touroperator of reisorganisatie en loopt u tijdens uw reis letsel op? Dan is de reisorganisatie op enkele uitzonderingen na aansprakelijk voor uw schade. Een reisorganisatie moet er namelijk voor zorgen dat uw vakantie volgens uw verwachtingen verloopt. En letsel oplopen is niet iets wat u normaal gesproken verwacht. Ook moet een reisorganisatie u hulp en bijstand verlenen bij een onveilige situatie en na een ongeval. Lees hier meer over de aansprakelijkheid van reisorganisaties en touroperators.
Vaak is het ingewikkeld de toedracht van een ongeval aan te tonen. Het is daarom belangrijk om bewijs te verzamelen. Getuigenverklaringen, foto’s en filmpjes helpen om vast te stellen of er recht is op schadevergoeding. Hoe sterker het bewijs, hoe groter de kans dat de schade op de tegenpartij verhaald kan worden.
Bent u betrokken aangereden geraakt bij een ongeval op de camping en vraagt u zich af wie er aansprakelijk is? Dan raden wij u aan contact op te nemen met een van onze experts. Wij doen er alles aan om uw schade te verhalen op de tegenpartij zonder dat u hiervoor betaalt. Vul de test in en zie direct of u recht heeft op vergoeding van uw letselschade.