• Landelijk werkzaam
  • Persoonlijk bezoek
  • Één vast aanspreekpunt
  • Gratis rechtshulp

Ongevallen en letselschade door laagstaande zon

Door: Lisa Fluit
Leestijd: 3 minuten

Laagstaande zon of de zonsopgang in de ochtenduren heeft iets magisch. Het is een betoverend schouwspel dat automobilisten echter vaak op de proef stelt maar helaas soms leidt tot tragische ongevallen. De vraag die zich opdringt is wie er verantwoordelijk is als een ongeluk veroorzaakt wordt door de laagstaande zon.

Is dit te wijten aan de betrokken verkeersdeelnemers of is het simpelweg een noodlottige samenloop van omstandigheden? 

Soorten ongevallen door een laagstaande zon

Het fenomeen van ongelukken veroorzaakt door laagstaande zon is niet onbekend. Als de zon zich laag aan de horizon bevindt kan het zicht van bestuurders ernstig worden beperkt. Dat kan spijtig genoeg leiden tot verkeersongevallen. Er zijn verschillende soorten van deze ongevallen te onderscheiden.

Ten eerste een zelf veroorzaakt ongeval. Stel je voor dat je tijdens een zonnige ochtend of avond onderweg bent en plotseling verblind wordt door de zon. Je verliest de controle over je voertuig en veroorzaakt hierdoor een ongeval. Ben je dan aansprakelijk voor de schade?

Ten tweede wanneer er een ongeval ontstaat doordat je wordt aangereden door een ander. Je rijdt rustig op de snelweg en plotseling word je van achteren aangereden door een andere auto die werd verblind door de laagstaande zon. Wie draagt de schuld in dit geval?

Tot slot een eenzijdig ongeval. In sommige gevallen kan de zon de oorzaak zijn van een eenzijdig ongeval, waarbij een bestuurder zonder enige externe invloed de controle verliest over hun voertuig. Wie is hiervoor verantwoordelijk?

Aansprakelijkheid

Wat betreft de aansprakelijkheid is het goed om vooraf te vermelden dat dit vaak afhangt van de specifieke omstandigheden van het ongeval.

Bij een zelf veroorzaakt ongeval ben je meestal aansprakelijk voor de schade aan jouw voertuig en mogelijk ook voor schade aan anderen. Het is dan je WA-autoverzekering (WAM-verzekering) die aangesproken moet worden voor de schade die je aan anderen hebt toegebracht. Voor de schade aan uw eigen voertuig moet je u een cascoverzekering te hebben.

Wanneer de bestuurder letselschade heeft opgelopen kan deze vergoed worden als er een inzittendenverzekering is afgesloten. Lees meer over het belang van een inzittendenverzekering in een andere blog van ons.  De schade aan de passagiers valt in principe onder de dekking van de WAM-verzekering.

Als je wordt aangereden door iemand die verblind werd door de zon kan de aansprakelijkheid afhangen van de mate van nalatigheid van de andere bestuurder. Als die onvoldoende voorzorgsmaatregelen heeft genomen, zoals het dragen van een zonnebril of een lagere snelheid aannemen bijvoorbeeld, kan deze persoon daarvoor aansprakelijk zijn. De schade wordt dan verhaald op de WA-autoverzekering van de veroorzaker van het ongeval.

In het geval van een eenzijdig ongeval waarbij de zon de oorzaak lijkt te zijn is iemand daarvoor zelf aansprakelijk of – zoals dat in het aansprakelijkheidsrecht wordt genoemd wordt – draagt die persoon zijn of haar eigen schade. Echter, de eigen autoverzekering kan de aanrijdingsschadevergoeding als er een cascodekking werd afgesloten naast de verplichte WA-dekking, de combinatie daarvan noemen we de welbekende allrisk verzekering. De  letselschade is gedekt als er een schadeverzekering voor inzittenden van toepassing is.

Verzekering

Het is essentieel om een uitgebreide autoverzekering te hebben, omdat dit soort gevallen vaak buiten jouw controle vallen. Raadpleeg daarom je verzekeringsmaatschappij en bespreek de details van de polis om te begrijpen welke dekking je hebt in geval van ongevallen veroorzaakt door de laagstaande zon om te voorkomen om achteraf voor een onaangename verassing te komen te staan.

Bewijs verzamelen

In veel gevallen is het niet eenvoudig de toedracht van het gebeurde aan te tonen. Het is daarom ook belangrijk om bewijs te verzamelen, zoals getuigenverklaringen, foto’s van het ongeval en om de aansprakelijkstelling goed te kunnen ondersteunen. In een spreekwoordelijk gunstig geval van een geluk bij een ongeluk is er sprake van camerabewaking of is de auto uitgerust met een dashboard camera.

Zorg ervoor dat de beelden wordt veilig gesteld. Indien de laagstaande zon de oorzaak is van- of heeft bijgedragen aan het ontstaan van het ongeval is het belangrijk om de weerrapporten van het KNMI te verzamelen van een meetstation dat zich dicht bij de plaats van het ongeval bevindt.

Dit alles kan bijdragen aan het beantwoorden van de vraag  wie aansprakelijk is voor het ongeval. 

Juridische bijstand

Ben je slachtoffer van een ongeval door een laagstaande zon? Dan raden je aan contact op te nemen met een van onze experts. Zij kunnen helpen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid, de omvang van de schade en het verkrijgen van schadevergoeding. Zij doen hun uiterste best om de schade te verhalen. Op onze website kun je eenvoudig een test invullen om te kijken of je recht hebt op vergoeding van uw letselschade.

 

Gratis hulp en advies
  • Binnen 24 uur contact
  • Eén vast aanspreekpunt
  • Persoonlijke aanpak
  • Gratis rechtshulp
  • Landelijk werkzaam

    Gratis hulp en advies
    (c) copyright Stipt letselschade | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Privacyverklaring